Bestuursleden moeten personen en donaties screenen

Amateurvoetbalclubs zijn soms een prooi voor criminelen. “Het begint met een reclamebord of het financieren van een spelersgroep. Maar bestuursleden moeten personen en donaties screenen”, zegt hoogleraar Marjan Olfers.

Olfers maakt zich zorgen om deze vorm van criminele ondermijning bij amateurclubs. Volgens haar zijn amateurclubs voor criminelen “een ticket van de onderwereld naar de bovenwereld.”

Geld maar geen aanzien

Veel amateurclubs hebben het zwaar en het is voor hen niet altijd makkelijk om sponsors te vinden. “En als er dan iemand binnenstapt met sponsorgeld en het team gaat ook nog eens winnen, dan is dat prachtig.”

Criminelen verdienen doorgaans veel geld maar hebben daarmee nog geen aanzien. Investeren in een voetbalclub is dan een korte weg naar populariteit en aanzien. “Pablo Escobar bouwde ziekenhuizen en sponsorde dorpjes. Iedereen hield van hem vanwege zijn maatschappelijke aanzien.”

Ineens in zwaar weer

De sfeer van vrijwilligheid en goedgelovigheid maakt amateurclubs een eenvoudige plek om zwart geld te investeren. “En met mooie shirts, een nieuw clubhuis en een winnend team is het ook makkelijker wegkijken”, denkt Olfers. “Je wilt het kwaad ook vaak niet zien.”

Toch kunnen criminelen het einde van een club beteken. Er zijn schrijnende voorbeelden van geld dat ineens niet meer werd verstrekt terwijl de club verplichtingen is aangegaan. Zo komt een club financieel ineens in zwaar weer terecht.”

Personen en donaties screenen

Het bestuur zou moet screenen wie zij in huis halen. Zij zijn namelijk verantwoordelijk als het mis gaat. “In het ergste geval moet het bestuur aftreden en krijgen criminelen de zeggenschap over de club”, stelt Olfers.

“Amateurclubs moeten personen en donaties screenen voordat zij geld accepteren. Als je kind ineens geld heeft, dan vraag je toch ook hoe het eraan komt?”

“Hoe aantrekkelijk die zak geld ook is, laat je goedgelovigheid varen en loop eerst een vragenlijstje door. Zo iemand kan een club echt naar de afgrond brengen.”

Bron: sportzaken.pro

Gerelateerd

2020-04-15T09:14:37+00:00
Ga naar de bovenkant