Voetbal leert je iets over je geloof

Het WK voetbal is begonnen. Ligt daar nog een link met het geloof? Jazeker, vindt Joyce de Jongh. Ze schreef een boek vol voetbalanekdotes om over Jezus te kunnen spreken.

Kent u het verhaal van de “hand van God”, de ongeziene handsbal waarmee Maradona het winnende doelpunt maakte in de WK-kwartfinale van 1986 tegen Engeland? Deze en meer voetbalanekdotes komen langs in het nieuwe boek voor tieners en jongeren In de kruising. Over voetbal en Jezus volgen van schrijfster Joyce de Jongh. Met medewerking van de gelovige ex-profvoetballer en Jong Oranje-trainer Bert Konterman wil zij enthousiaste voetballers trainen in hun voetbalkwaliteiten én hun geloof.

Voetbal en de Bijbel

Joyce de Jongh werkt bij missie-organisatie Derek Prince Ministries. De moeder van twee fanatiek voetballende zonen staat iedere zaterdag trouw langs de lijn om haar kinderen aan te moedigen. Ze vertelt: “Zelf had ik helemaal niets met voetbal en ik was ook helemaal niet blij dat mijn zonen op voetbal gingen, maar het was niet te stuiten. Het grappige is dan wel, dat het, nu ik meedoe, ineens toch interessant wordt. Dan hoor je erbij en wil je dat ze gaan winnen. Zo ben ik voetbalmoeder geworden. Ik ben altijd op zoek naar manieren om mijn kinderen te leren over Jezus, maar hoe doe je dat als het thuis alleen maar over de laatste voetbalwedstrijd gaat? Op een gegeven moment werd voetbal zo’n groot onderdeel van hun leven, terwijl mijn passie Jezus is. Ik dacht: hoe krijg ik dat bij elkaar? Ik zou willen dat mijn kinderen in de Bijbel lezen, maar ze willen alleen lezen over voetbal. Op een dag las ik in Jesaja: ‘De hand van God is niet te kort om je te verlossen.’ Ik hoorde dat verhaal van Maradona en ‘de hand van God’ en het verdere trieste verloop van zijn leven en dacht: er zijn nog veel meer combinaties te maken tussen voetbalverhalen en bijbelteksten. Toen begon het in mijn hoofd te broeien en zo ontstond het idee voor een boek. Ik denk dat we vanuit het gewone leven heel goed over God kunnen vertellen. Hij is bij alles in ons leven betrokken. Jezus zelf maakte natuurlijk ook allerlei gelijkenissen waarin Hij zei: kijk maar om je heen.”

In Jezus’ team

Toen De Jongh eenmaal besloten had werk te maken van de ideeën die God in haar hart had gelegd, werd de bal vanzelf aan het rollen gebracht. “Ik vertelde een vriendin over het boek en zij zei: dan moet je echt eens met mijn neef gaan praten. Dat was dus Bert Konterman. Hij gaf mij input over voetbaltraining. Daarnaast is mijn man een grote hulp geweest. Hij is een enorme voetballiefhebber en weet overal wel een voetbalanekdote bij te vertellen. Toen ik het tenslotte voorlegde aan een uitgever, bleek dat die ook al met dezelfde ideeën rondliepen en zo kwam alles bij elkaar.” Nu ligt het boekje er. Het kwam net voor het WK, dat deze week begon, uit. Het belangrijkste dat De Jongh gelovig opgevoede lezers wil meegeven, is dat ze gaan beseffen dat ze niet langs de lijn hoeven te blijven staan in hun geloof. “Dat ze weten: ik zit in het team van Jezus, ik heb een belangrijke rol op dat veld. Dat is ook mijn gebed.” Bid dan even Er zijn verschillende parallellen te trekken tussen geloof en voetbal. “Aan de ene kant heeft Jezus met je hele leven te maken, je geloof bepaalt hoe je je gedraagt op het veld en in de kantine. Aan de andere kant kan voetbal je ook veel leren over je geloof. Ook bij voetbal heb je te maken met een tegenstander. Met een enorme prijs die je kunt winnen, teamgevoel, een doel, blessures en een coach die het beste uit je wil halen. Ik heb gezocht naar thema’s die Gods hart hebben en ook gebeden voor de juiste onderwerpen. Gods Geest heeft me daarbij ook weer nieuwe ideeën gegeven. Alle eer voor God dus!” Nu het WK is begonnen, heeft De Jongh nog één tip voor de kijkers. “Zelf heb ik niet zo veel met voetbal, maar als je toch gaat kijken: mijn missie-organisatie gaat speciaal naar Rusland om Bijbels uit te delen, vooral aan Arabische supporters die in hun eigen land moeilijk te bereiken zijn. Als je kijkt, bid van tevoren dan ook even voor al die supporters die we willen bereiken met het Evangelie!”

Joyce de Jongh, In de kruising. Over voetbal en Jezus volgen. Uitg. Gideon, 136 pp., pb., € 14,95, ISBN 978 90 5999 124 8

KN2018/24

Gerelateerd

2020-04-14T12:13:50+00:00
Ga naar de bovenkant